Manifest

2 de febrer del 2013:

ASSEMBLEA DE PROFESSORAT DE LES UNIVERSITATS PÚBLIQUES CATALANES

La situació actual de les universitats públiques catalanes és crítica: la precarització de les condicions laborals i salarials del professorat temporal, el fracàs rotund de la implantació del Pla Bolonya, l’assumpció de l’Estratègia 2015 per part dels equips de govern, l’acomiadament de professorat i de PAS, l’expulsió d’estudiantat arran de les pujades contínues de totes les taxes –incloses especialment les de matriculació–, i la passivitat mateixa del conjunt del professorat… tot plegat traça un paisatge fosquíssim respecte a la continuïtat del model d’universitats públiques conquerit a les darreres dècades.

En aquest context d’ofensiva neoliberal que aspira a mercantilitzar, privatitzar, elititzar i jerarquitzar les estructures organitzatives i les dinàmiques universitàries, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) us crida a organitzar un veritable procés de mobilitzacions sobre la base del qual siguem capaços de lluitar per capgirar l’estat de les coses. Els acomiadaments massius, ja previstos, que es produiran als anys 2013 i el 2014 no faran sinó agreujar la destrucció de les universitats públiques fins a ensorrar-les en un cul-de-sac.

Cal afegir-hi, a més, el tantsemenfotisme dels poders polítics i econòmics establerts a l’hora d’acceptar un debat social en profunditat entorn del model d’universitat que la majoria social popular necessita i del paper que les universitats públiques han d’exercir al nostre país. Enmig d’una situació d’incúria generalitzada, ens ho estem jugant tot ara mateix.

Per aquestes raons, convidem el conjunt del professorat –temporal i funcionari– de les universitats públiques catalanes a assistir a l’assemblea del dissabte 2 de febrer, i estenem la crida a una mobilització conjunta als treballadors i treballadores d’Administració i Serveis –funcionaris i laborals– i a tot l’estudiantat –amb o sense beca d’estudi o de treball–. Igualment, encoratgem les col·lectivitats universitàries a dur a terme assemblees a les diverses facultats al llarg del gener amb l’objectiu d’aportar i debatre propostes sobre com engeguem, organitzem i alimentem aquest procés de lluita, tot definint-hi tàctiques i estratègies.

Església dels Caputxins de Sarrià, 10.30 h (02-02-2013)

C. del Cardenal Vives i Tutó, 2

Ferrocarrils de la Generalitat: Reina Elisenda / Metro: Maria Cristina (verda)

Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública

5 pensaments sobre “Manifest

  1. Me parece patético que se convoque la asamblea en esa Iglesia. Me da la impresión de que los convocantes son abueletes que estuvieron en la caputxinada y ahora, como el Jordi Pujol, se excitan volviendo a la política. Lo que sucede ahora no tiene nada que ver con lo que sucedía entonces. Una gran parte del fracaso del sistema actual se debe a los ahora abueletes,q ue convirtieron los departamentos en cotos caciquiles a través del caciquismo y clientelismo más rancio. Esta iniciativa tiene poco recorrido, pues ahora no hay un PSUC que la ampare ni un franquismo contra el que luchar.

  2. Les opinions són ben lliures. En tot cas només aclarir-te que els convocants no són “abueletes”, que tampoc passaria res si ho fossin (també ben lliures en serien), sinó professorat, la major part d’ells en precari i alguns expulsats del sistema universitari. Tampoc hi ha cap filiació pujoliana al mig. El recorregut de la iniciativa ja es veurà, nosaltres esperem que sigui una llavor més en la lluita per la defensa de la universitat pública i la seva transformació en un moment com a mínim tan crític com el que va viure durant el període franquista i entenem que la Caputxinada fou un dels moments claus de la definició de l’agenda d’una nova universitat democràtica. És per aquest motiu que, en termes simbòlics, es fa allà, però el continent no prefigura cap contingut, més enllà d’establir una referència que emmarqui la importància del moment que estem vivint. En tot cas esperem que vinguis i allà plantegis allò que consideris (sense la voluntat de fer-ne tanmateix un debat històric, els problemes del present són prou greus com per no entrar en debats de passat).

  3. Soy profesor de la universidad, y creo que todos tenemos que ser un poco mas criticos con nosotros mismos para poder presentar una verdadera alternativa. Temo pero que nadie me va a agredecer el comentario que la universidad misma ha cometido una gran cantidad de errores por falta de vision a largo plazo, y continuò con malas practicas academicas y cientificas. Pero si, entonces no habia quejas, porque lo tapaba todo el dinero del boom inmobiliario. Falta denunciar tambien la inversion excesiva en infrastructura nueva sin contenido academico (campus excelentes sin profesores excelentes). En mi dipartimento se compraron cada año nuevos ordenadores pero se continuaba a pagar una miseria a los becarios. Falta denunciar la creacion de la universidad por cada pueblito con duplicacion o triplicacion de masters. Porque en Reus existe un master con 2 estudiantes, pero con 20 profesores? Falta denunciar la distribucion mafiosa del dinero por investigacion por criterios que no tienen que nada que ver con merito academico, pero en base al amiguismo de un director de departamento u otro. A quien no ha tocado ver su proyecto, esfuerzo de meses, tirado a la basura porque habia otra ‘prioridad’? Falta denunciar la organizacion excesivamente burocratica de la universidad, y las malas practicas en gestion de personal. Porque mi colega con contracto indeterminado puede darse de baja el primer dia de clase, mantener su sueldo, y yo tengo que dar su clase cobrando lo mismo, mientras que el hace un trabajo extra en otro sitio?

    Yo creo firmemente en la universidad publica, pero constato que se ha convertido a veces en una excusa para continuar con malas practicas. Vuestra iniciativa no podrà tener echo, ni entre los precarios de la investigacion, ni entre el publico mas amplio, si no sabeis tampoco criticar con fundamentos la mala organizacion de nuestra universidad publica. Un ataque ciego a poderes ocultos nos llevaria a una discusion esteril sobre conspiraciones. Basta ya de discusiones academicas sobre ofensiva neoliberales, ponemonos a hablar de lo que no funciona dentro de la universidad (y lo que no se atreve mejorar desde dentro) para poder criticar con un apoyo publico mas amplio.

  4. También soy profesor de la universidad, con muchos años de antigüedad, pero no soy un abuelete.
    Es cierto que en un manifiesto solo se pueden recoger pequeños fragmentos d la realiodad y nunca la critica, es más cierto una plataforma que llama en favor d ela defensa tiene una posición en contra de los ataques INTERNOS y exernos a la universidad, pero aqui no se puede escribir todo (para eso existe la wikipedia) ni se alcanza a mencionar todo slos temas.
    Quiero recordar que muchos compañeros, PDI, hemos denunciado una y optra vez las malas prácticas dentro de la universidad tanto de gobierno (manifiestamente mejorable) como de planificación (universidades en cada provincia) como de estabilización (becarios, precrios, laborales, ayudantes, interinos, asociados, …) como de salarios (un PDI aquí cobra 1/3 de un PDI equivalente en Alemania, y los precarios ni eso).
    Recordar años enteros de lucha opara conseguir una universidad con muchos defectos pero de la que se puede decir: Pública, Democrática, Catalana, de Calidad y SOCIAL (relacionada e implicada en la sociedad que la acoge: alumnos, empresas, ong, extensión universitaría, movimientos sociales, Asociaciones sin animo d elucro, …) AHORA solo se propone que dejen avanzar nuestra unioversidad en el mismo sentido.
    Muchas gracias

  5. Jo vaig estar a Caputxins 1. Alla tots saviem que lluitavem contra la Dictadura i que patiriem les cinsequencies d’haver estat allà, com aixi va ser.
    El problema actual es completament diferent. Manifestar-se ara surt gratis perque estem en democracia pero el problema es nostro perque no existeixen reivindicacions clares i unitaries. Cadascu te una idea diferent. Uns per la Universitat publica, el altres contra Bolonya, els altres per les taxes universitaries… Nomes cal veure la quantitat de plataformes existents.
    El universitaris no podem ser simples “indignats” sense propostes unitaries i alternatives viables.
    La ingenuitat no es bona consellera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s