Declaració de l’assemblea de professorat de les universitats públiques catalanes

Prop de 300 professors i professores de totes les universitats públiques de Catalunya ens hem reunit el dissabte 2 de febrer. En un moment crític per al futur de les universitats catalanes, hem pres les determinacions següents:

Les universitats catalanes han viscut i estan vivint un greu procés de deteriorament en la seva funció social bàsica, just al moment en què el desenvolupament del pensament és més necessari que mai per satisfer i resoldre les necessitats col·lectives. El dret reconegut a l’educació superior ha esdevingut un privilegi a causa de l’augment progressiu de taxes i de la privatització d’àrees senceres de la formació superior. El que és un deure –una universitat al servei de la creació d’un coneixement que ajudi a la nostra societat a definir el seu futur des de la justícia social, està esdevenint una mercaderia per al profit d’uns pocs. En aquest procés ens han manllevat les paraules, els principis i els valors elementals d’una universitat crítica al servei de la majoria social. En aquest sentit, resolem recuperar les paraules, els principis i els valors que ens permetin construir el nostre futur, i revertir l’hegemonia d’aquells que ens estan robant el nostre present.  

Considerem, a més, que el deteriorament de la universitat s’ha produït en part arran de l’actitud mesella dels seus òrgans de govern, els quals han disfressat –sota l’aparença de mesures tecnocràtiques i de gestió– un programa polític de desballestament de la universitat pública. El professorat reunit avui treballarem per capgirar aquesta situació des de tots els nivells i tots els àmbits de dins i de fora de la universitat. Alhora, reclamen una veritable política de transparència sobre la universitat per constatar qui hi guanya i qui hi perd, en aquest procés de transformació, i fins a quin punt estan justificades certes retribucions de les autoritats acadèmiques.

Hem començat un nou camí de lluita que, a l’inici del seu recorregut, concretem en les iniciatives següents:

  1. Als mesos que vénen promourem la celebració del 4t Congrés Universitari Català. Un congrés en el qual els membres de la comunitat universitària, conjuntament amb la societat catalana, definirem quin model universitari és just i necessari perquè estigui al servei de la societat.
  2. D’una manera activa, no permetrem més acomiadaments ni expulsions de cap de les nostres universitats, ni retallades en l’oferta docent pública de graus i màsters. Aquesta lluita la durem a terme dia a dia, als nostres departaments i als òrgans de govern de facultats i universitats. Aquesta lluita la portarem també més enllà de les aules i els despatxos.
  3. Com una etapa inicial d’aquest camí que iniciem, hem acordat la nostra adhesió com a professorat a la vaga d’universitats del proper 28 de febrer.

 

Convent dels Caputxins de Sàrria (Barcelona), 2 de febrer del 2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s